Клуб "Историк"

Блогът е създаден на 2 декември 2011 година от Мария Николова, преподавател по история в 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски". Поставя си три цели:
1. Да отразява работата на учениците в учебните часове по история и извън тях.
2. Да разпространява знание.
3. Да запали, разгори и поддържа любовния огън към историята у всеки.

сряда, 6 юни 2012 г.

Студената война в изображения

.
Даниел от 11 Б клас
Преподавател: Мария Николова
.
На изображението има двама мъже, символично представящи СССР и САЩ. Те са силни физически, което показва мощта на двете държави, с високо вдигнати брадички - самочувствие и целеустременост. Със стиснати юмруци те демонстрират сила, готовност за борба и агресия. От пръв поглед се забелязва, че това са лидери, с наметала, каквито обикновено носят супергероите. Двамата мъже гледат в различни посоки. От това можем да съдим, че държавите СССР и САЩ си приличат като мощни суперсили, но се различават във възгледите си и всяка е уверена в себе си. Съветският съюз вярва в комунизма, а САЩ в демокрацията. Целта на състезателите е да покажат коя политическа система - комунистическата или демократичната, е по-добра и по-жизнена. Мъжете тичат, което символизира надпреварата между двете държави по време на Студената война. Надпреварата е в сферата на икономиката, въоръжението, разузнаването, социалното развитие, културата.  
.
Лора Стоянова от 11 Б
Преподавател: Мария Николова
.
На изображението са представени взаимоотношенията между САЩ и СССР след Втората световна война, когато водят т.нар. Студена война.
Мъжът с цилиндъра - Чичо Сам, представя САЩ, а мечката - СССР. Този тип люлка, която ни е показана върху Земята е използвана като вид везна, чрез която ни се разкриват целите на двете страни - стремеж за надмощие. По този начин можем да разберем, че отношенията между тях не са приятелски, но, от друга страна, са прикрити достатъчно, за да може останалият свят да не се притеснява от започването на нова световна война. 
Внушената от изображението идея е, че тези две държави държат света в ръцете си и ако пожелаят, имат мощта да го унищожат, но предпочитат да водят прикрита борба, а не война на бойното поле. Мирът е опазен до някаква степен и точно заради това тази война е наречена Студена война. Война, водена ожесточено, но мирно, със средствата на дипломацията, пропагандата и надпреварата във всички области на полическия, социално-икономическия и културния живот. Противопоставянето на Чичо Сам и мечката, показано на тази карикатура чрез люлката всъщност води до баланс в международните отношения след Втората световна война.

Няма коментари:

Публикуване на коментар