Клуб "Историк"

Блогът е създаден на 2 декември 2011 година от Мария Николова, преподавател по история в 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски". Поставя си три цели:
1. Да отразява работата на учениците в учебните часове по история и извън тях.
2. Да разпространява знание.
3. Да запали, разгори и поддържа любовния огън към историята у всеки.

неделя, 30 март 2014 г.

Манастирски истории

Лозенски манастир "Св. Спас" - презентация

Лозенският манастир „Св. Спас” е основан през ХІІІ век. Турците го разрушават към кр. на ХІV век, когато е завладяна крепостта Урвич, а с нея и цялата Софийска област. Възстановен е през ХVІІІ век, като тук е имало училище и книжовна школа. За втори път е разрушен от турците през 1737 г., когато монасите участват в т.нар. Въстание на архиереите в Софийско. Повторното възстановяване на обителта става в нач. на ХІХ век, щогато е изградена манастирската църква „Св. Възнесение Господне”. Трите големи купола, направени от майстора Цвятко Тодоров от радомирското село Жаблян, които стоят и до днес непокътнати, са били нещо ново и необичайно за тогавашната църковна архитектура.
Стенописите, които са запазени до днес, са от ср. на ХІХ, привличат поклонници и посетители с богата си цветова гама и художествено майсторство, което прави манастира ценен паметник на българската култура и изкуство. Друг интересен факт, свързан със стенописите е, че никъде другаде в Софийско не са изобразени в един храм толкова много български светци и исторически личности. Манастирът е бил средище на националноосвободителното движение, като в него е отсядал дори Левски. Около Освобождението към него е било изградено училище с няколко големи стаи.

Дамян Колчаков, 6А

Клисурски манастир „Св.Св. Кирил и Методий” - презентация

Клисурският манастир е основан през 1240г., като тогава е носил името Врещецки. През ХV в. е разрушен от турците и за дълго остава необитаем. През 1742г. е възстановен с дарения от клисурци, но 40г. по-късно отново е разрушен. Въпреки това манастира за пореден път възкръсва благодарение на монасите и местните родолюбци.
Годината 1862 е трагична в историята на Клисурския манастир. Тогава по време на празника на светите братя Кирил и Методий, манастира е нападнат от башибозука на берковскя паша Юсуф бей и плячкосан. Избити са над 120 души, а самият манастир е сринат.
В близък до сегашния си възрожденски стил Клисурският манастир е възобновен през 1869г. от ктитор архимандрит Антим Дамянов, а през 1891г. църквата "Св. св. Кирил и Методи" е официално осветена от Видинския митрополит.
В Клисурския манастир се съхраняват много реликви /стари икони, книги, утвар и др./ от които най-ценни са мощите на светци.
През 2000г. в аязмото на Клисурския манастир е открита т.нар. "жива вода", която идва от връх Тодорини кукли. Водата е изворна, с ниско съдържание на минерали и се смята за лековита.

Дари Йосифов, 6 А

Кокалянски манастир „Св. Архангел Михаил”

 Манастирът е изграден през ХІ век от цар Самуил.
Според легендата при лов в Плана, Самуил убил сърна, която преди да издъхне проронила едри сълзи. Трогнат от това царят заповядал на това място да се съгради манастир в чест на Св. Архангел Михаил.
В Кокалянския манастир е намерен т. нар.„Урвишки сборник", съставен през XVI век. Той съдържа 50 листа, представящи сведения за поклонници, беседи и четири похвални слова за архангелите Михаил и Гавриил.
По време на османското владичество в България е бил значим книжовен център. Опожаряван е два пъти. През 1858 г. манастирът е възстановен на мястото на стария от йеромонах Хрисант. След Освобождението е възстановен напълно. Старата църква е съборена и с дарения на местното население е съградена нова постройка от ломени камъни. През 1969 г. манастирът е обявен за паметник на културата.

Радостин Методиев, 6 А


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар