Клуб "Историк"

Блогът е създаден на 2 декември 2011 година от Мария Николова, преподавател по история в 138. СУЗИЕ "Проф. Васил Златарски". Поставя си три цели:
1. Да отразява работата на учениците в учебните часове по история и извън тях.
2. Да разпространява знание.
3. Да запали, разгори и поддържа любовния огън към историята у всеки.

събота, 4 февруари 2012 г.

Цар Симеон

Анализ на изображение
=


Иван Димов, уч. от Vа клас
Преподавател: Мария Николова
Учебна 2011/2012 година
.
 Представена ни е историческа картина на Цар Симеон от художника Димитър Гюдженов. На изображението виждаме Цар Симеон Велики (893 – 927) седнал на своя златен трон и държащ  дълъг златен скиптър с кръст. На главата си той има златна корона със скъпоценни камъни. Носи мантия, на която е инкрустиран лъв от злато и скъпоценни камъни. Това са инсигниите на властта на средновековните християнски владетели, един от които е и българският Цар Симеон.
В ръката си Симеон държи свитък, а в скута си има златен меч.
Свитъкът показва, че Симеон е бил добре образован и, като владетел, е подпомагал развитието на българската книжовност и култура. В това отношение периодът на неговото управление е известен под името „Златен век”, защото България е славянска културна империя.
В същото време мечът символизира грандиозните военни успехи на Цар Симеон в кампанията срещу Византия. Макар и да не превзема бленувания Константинопол, той издига България в първостепенен фактор в Източна Европа в началото на Х век.
Аз смятам, че това е един величествен портрет на Цар Симеон, чрез чийто образ художникът ни показва богатството на българската държава, нейната сила и мощ, нейната значимост.

Лили Николова, уч. от Vа клас
Преподавател: Мария Николова
Учебна 2011/2012 година
.
Представена ни е историческа художествена картина. Нейн автор е Димитър Гюдженов. Картината разказва за цар Симеон. Виждаме го седнал на голям, красив трон. Носи владетелска дреха   и великолепен плащ. На гордата му глава е поставена златна корона, украсена със скъпоценни камъни. В силната си десница държи златен скиптър, а в другата си ръка държи свитък – символ на законността и справедливостта, или символ на владетелската грижа за книжовността. В скута му лежи верният му меч.
Увереността и строгостта в изражението му показат, че Симеон е велик и силен владетел. Художникът го е нарисувал такъв, за да спечели нашето уважение към него.
Въпреки излъчваната от Симеон строгост, за картината авторът е използвал най-вече топли цветове. Вероятно е направил този избор, за да ни внуши не само уважение към царя, а и по-топли чувства към онзи, който е призван да брани нашите интереси.

Вероника Павлова, уч. от Vа клас
Преподавател: Мария Николова
Учебна 2011/2012 година
.
„Цар Симеон” е най-популярната картина на художника Димитър Гюдженов. Нарисувана е през 1927 година с маслени бои и представлява портрет на българския цар Симеон – владетелят, при когото България достига най-голяма изява на материалната и духовната си култура, почит и военна мощ през Средновековието. Картината е изложена в Гербовата зала на Президентството на Република България. На нея виждаме цар Симеон седнал на престола с корона на глава, с жезъл в ръка и писмен документ в другата. Червените и златните цветове, които художникът е използвал му придават сила и власт. Всичко по Симеон е от благородно злато - мечът, короната, жезълът. А скъпоценните камъни по тях подчертават владетелското му достойнство. Царската му осанка е внушителна!
Картината ни предава много точно какъв е бил цар Симеон – силен, властен и много начетен мъж. Затова и неговото управление остава в историята като „Златен век” на България.

 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар